Denne siden er ment for legen (fastlege, endokrinolog eller andre spesialister) som søker mer informasjon rundt diagnose av lavt stoffskifte (når TSH og FT4 er normale, men pasienten har klare symptomer på lavt stoffskifte) samt medisinering med Armour og Thyroid fra Erfa.

 • Søker du etter informasjon som er "offisiell" i forhold til bruk av kombinasjonsbehandling (T4 sammen med T3) uavhengig om dette er Levaxin+Liothyronin, Levaxin+NDT (Thyroide produkter) eller NDT alene, så har vi følgende tips:
  • Norsk Elektronisk Legehåndbok - NEL : her er det kapittel om kombinasjonsbehandling. Skrevet og godkjent av Endokrinolog Ingrid Nordheim. Med supplement fra Dr Lars Omdal og Endokrinolog Sarah Hammersten.
  • Norsk Tyreodieagruppe skriver om 2012 ETA Guidelines på kombibehandling. Norsk Tyreoideagruppe er en forening satt sammen av norske endokrinologer. Her er direkte link til 2012 ETA guidelines.
  • Stoffskifteforbundet har informasjon som kan sendes til lege om det er behov for å vite mer om behandlingen.
  • Stoffskifteforbundet har leger i sitt faglige råd som helt sikkert kan dele informasjon med deg. Kontakt Stoffskifteforbundet.
  • Europeisk Thyroidea forening har begynt å skrive om kombinasjonsbehandling og at dette er et faktisk alternativ som kan vurderes om pasienten IKKE reagerer optimalt (er euthyroid) på Levaxin.
 • Du finner også pasient historier her på denne siden som vi kan anbefale å lese.
  • I dag er vi omtrent henholdsvis 5500 og 12000 pasienter som er medlemmer i en eller flere Facebook-grupper der vi nettopp informerer om alternativene. Dessverre erfarer de fleste pasientene å bli avvist om de går til sin fastlege. Om fastlege henviser til endokrinolog, blir ofte pasientene avvist der også.
  • Vi er mange som kan beskrive at vi kommer tilbake i arbeid og i familieliv/hobbyer etter å ha fått hjelp med alternativer til Levaxin.
 • Vær nysgjerrig! Hva er det verste som kan skje om du forsøker å sette pasienten din på Thyroid (Armour, Erfa eller Nature-Throid?).
  • Bivirkninger - som kan elimineres ved å gå ned på dose i en periode. Men ikke gi opp dosen. Doser heller litt lavt i begynnelsen og gå sakte men sikkert opp. Stopp der pasienten føler seg best. Husk at Levaxin har en lang halveringstid. Setter du for høy dose med Thyroid rett etter Levaxin så kan det ødelegge erfaringen.
  • Pasienten tålte det ikke - 'tough luck' - pasienten kan settes på Levaxin igjen og se etter andre muligheter med næringsstoffer, kosthold, vitaminer og mineraler. Eventuelt kan du forsøke med lav dose Liothyronin (5mcg), og gradvis gå opp i dose til maks 20mcg.
 • Ved foreskrivning av Liothyronin - vær snill å starte på 5mcg! Ikke rett på 20mcg. Tabletten kan deles med tablett deler, og er en fin måte å starte rolig for å se om pasienten tåler å få Liothyronin. Legg til nye 5mcg gradvis etter 7 til 14 dager (5 mcg to ganger om dagen). Og øk til pasienten er optimal.
 • Lykke til! Hjelp ett (eller flere) liv å komme tilbake til normalen! Tørr å ta ansvar sammen med pasienten :-)

Her kan du lese litt på engelsk for deg som er lege:

http://www.thyroidchange.org/for-physicians.html

Ved siden av dette kan du også kontakte Stoffskifteforbundet (STOFO) for å få informasjon angående kombinasjonsbehandling. Anbefalt behandling av stoffskiftepasienter med bruk av levaxin og Armour eller Thyroid fra Erfa. Denne anbefalingen er skrevet av to leger fra STOFOs faglige råd.

Her følger en oppfordring til endokrinologer, fra redaktørene bak thyroidchange.org:

https://www.change.org/p/endocrinologists-patients...