Veldig enkelt forklart: TRH produseres i hjernen som igjen aktiverer en reseptor i cellemembran som igjen stimulerer til utskillelse av TSH. TSH er nødvendig for å produsere stoffskiftehormonene T4, T3, T2, T1 og Calcitonin.


OGSÅ KJENT SOM thyrotropin-releasing hormone eller tyreotropinfrigjørende hormon tyreoliberin på Norsk.


Store Norske Leksikon om TRH: hormon som består av tre aminosyrer (tripeptid) som med utgangspunkt i et stort prohormon er satt sammen i en ringstruktur.

TRH som er produsert i de paraventrikulære kjernene i hypothalamus, aktiverer en reseptor i cellemembranen i de tyreotropinproduserende cellene i hypofysen. Utskillelsen av tyreotropin (TSH) fra hypofysen økes, og dette stimulerer igjen produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner fra skjoldbruskkjertelen.

Under normale forhold er det sekresjon av TRH som bestemmer konsentrasjonen av skjoldbruskkjertelhormoner i serum hos den enkelte. Ved alvorlige sykdommer, dvs. sykdommer som i vesentlig grad svekker allmenntilstanden, reduseres utskillelsen av TRH fra hypothalamus. Dette endrer sekresjonsmønsteret for tyreotropin og fører til at nivået av det mest potente skjoldbruskkjertelhormonet, trijodtyronin, i serum senkes. På denne måten kan man i en kritisk situasjon spare energi ved å redusere stoffskiftet.

Det antas at skjoldbruskkjertelhormonene har en direkte negativ effekt på utskillelsen av TRH. TRH stimulerer i tillegg både produksjonen og utskillelsen av prolaktin fra de laktotrope cellene i hypofysen.

TRH produseres for øvrig i spesialiserte celler i nesten alle deler av hjernen, i ryggmargen, i øycellene i bukspyttkjertelen og i tarmveggene i mengder som langt overgår produksjonen i hypothalamus.

TRH finnes også i laverestående dyr som ikke produserer tyreotropin. Dette tyder på at hormonet har viktige funksjoner i tillegg til å regulere nivået av skjoldbruskkjertelhormoner i serum. Slike effekter av TRH er lite kjent hos mennesker, men hormonet virker generelt stimulerende. Det fører til økt varmedannelse, og det er i noen studier vist å virke gunstig ved depresjoner.

Denne informasjonen er lånt av Store Norske Leksikon.