Goitrogene matvarer

Goitrogener er substanser (i medisiner, kjemikalier eller i mat) som bryter inn og ødelegger for produksjonen av skjoldbruskkjertel hormoner. Dette gjøres ved at goitrogenene blander seg med opptaket av jod i selve kjertelen. Dette vil trigge hjernen til å sende ut TSH (Thyreoidea Stimulerende Hormon), som igjen promoterer at kjertelvevet vil vokse, og tilsynelatende vil dette lede til en "goiter" eller ett struma.

Selv om jod er viktig for funksjonen i skjoldbruskkjertelen så skal man kun ha bittelittegranne tilskudd av jod hver dag, og ca en te-skje med jod i løpet av hele livet for å kunne unngå struma.

Normalt inntak av goitrogene matvarer forårsaker IKKE struma (det å drikke meget store mengder med goitrogener som juice (juice laget av kål som eksempel) er IKKE normal konsum).

Eksempler på goitrogene matvarer inkluderer: 

  • brokkoli
  • kål
  • blomkål
  • rosenkål
  • spinat
  • soya (det er diskusjoner om det er fermentert eller ikke-fermentert som ikke er bra).
  • samt en del andre frukt og grønnsaker
  • samt nøtter

Mange av de matvarene man blir "skremt med" er essensielle i ett variert kosthold og det er viktig at man helst ikke fjerner noe uten å diskutere dette med en kostholdsekspert eller lege. Det er viktig at man erstatter de vitaminer, mineraler og fiber som evt utelukkes fra kostholdet.

Selv om det ikke egentlig er bevist at disse matvarene faktisk forårsaker struma (med mindre det er i meget store mengder) så er det viktig at det kan være miljø og evt medisiner som faktisk KAN forårsake struma.

Skulle man fremdeles ikke ønske å få i seg goitrogener, så kan varmebehandling av maten fjerne denne biten som er med på å hindre opptak av jod!

Selv spiser undertegnede nøtter og mye brokkoli, kål og blomkål. De forskjellige grønnsakene varmebehandler jeg (fårikål, supper etc) mens nøttene spiser jeg som de er. 

Soya holder jeg meg unna 100% - fermentert eller ikke-fermentert!

Lenker til andre siter som omtaler Goitrogene matvarer:

Norske

Utenlandske