Det er viktig at du som pasient setter deg inn i DIN sykdom. Føler du at du ikke får riktig eller tilstrekkelig hjelp av din lege, så har du flere muligheter!

  1. Begynn med å skrive ned din historie:
    1. Symptom registrering
    2. Når du var hos lege første gang 
    3. Utstkrift av blodprøver
    4. Oppfølingssamtaler
    5. Evt informasjon om oppstart av medisinering
    6. Fortsatt utskrifter av blodprøver etter medisinering
  2. Utskriftene av blodprøver vil fortelle deg om legen din har testet det han/hun burde:
    1. Sørg for at legen din har testet:
      1. TSH, FT4, FT3, rT3, Anti-TPO, Anti-TG og TRAS
      2. Mineraler og vitaminer som er anbefalt: Jern, Ferritin, Kalsium, Vitamin D, Vitamin B12, Folsyre, Vitamin K, Sink, Selen
      3. Få utskriftene med referanseverdier!
    2. Hvis du ser at ting er innenfor referanseområde, betyr det ikke at de er optimale!
      1. TSH 
        1. bør være mellom 0,5 - 1,5 om du er på Levaxin
        2. normalområdet går til ca 3,5 for en person som er frisk
        3. selv om man har innenfor øverste referanse, er det viktig å se på de andre blodprøvene for å avvise at noe er galt i den kjemiske prosessen. TSH kan være normal, selv om kjertelen IKKE produserer nok.
        4. er muligens enda lavere om du har fått Liothyronin i tillegg, evt bruker Armour Thyroid, Thyroid (Erfa) eller Nature-Throid.
      2. FT4 
        1. skal helst være i øverste referanseområde om du er på Levaxin alene.
        2. kan være i midten mot lavere referanseområde om du også er på Liothyronin, eller ett av Thyroid produktene
        3. referanseområdet er KUN en statistisk måte å se på hvor normale friske mennesker skal være. 
        4. FT4 KAN være innenfor normalen, selv om man har FT3 utenfor, eller antistoffer i blodet - og dermed problemer med stoffskifte eller autoimmun sykdom.
      3. FT3 
        1. bør være i øverste referanseområde på alle typer medisiner.
        2. Ofte ser vi at de på Levaxin ligger i laveste referanseområde. Føler du deg ikke bra, så bør du få ett T3 tilskudd i tillegg!
      4. rT3
        1. Informasjon kommer
      5. Anti-TPO
        1. Skal ikke være over referanseområde. Er den det, har du mest sannsynligvis en autoimmun reaksjon i skjoldbruskkjertelen. Denne kan lede til Lavt Stoffskifte, om det ikke allerede er utviklet. (les om Hashimotos)
      6. Anti-TG
        1. Skal ikke være over referanseområdet. Denne er noe sjeldnere enn Anti-TPO. Men samme her. Er den positiv har du mest sannsynligvis en autoimmun reaksjon (les om Hashimotos).
      7. TRAS
        1. Skal ikke være over referanseområdet. Denne er en indikater på at du kan ha utviklet Graves, en autoimmunsykdom som kan forårsake Hypertyreose.
      8. Vitaminer og Mineraler
        1. De aller fleste vitaminer og mineraler skal være godt i øverste referanseområde, om du har diagnose stoffskifte sykdom!
  3. Hvis legen din ikke ønsker å teste disse blodprøvene - FINN EN NY LEGE!
    1. Eller gå til en privat lege/klinikk
  4. Hvis legen din tar disse prøvene, sørg for å få utskrift, still spørsmål om legen ikke er enig med ovennevnte punkter.
  5. Be om å få begynne på medisiner om du IKKE føler deg frisk med det legen sier er "normalt".
  6. Bytt lege om du ikke kommer frem til den du har eller finn en privatpraktiserende som kan hjelpe.
  7. Få med deg bisitter som kan hjelpe deg om du synes samtale med legen er vanskelig!

Her er en god side for deg som er pasient - men på engelsk:

http://www.thyroidchange.org/for-patients.html


Finnes det artikler og dokumenter jeg kan ta med meg til legen for å overbevise han om at jeg bør begynne på NDT?

Jeg skal begynne på NDT, hvor begynner jeg? Hvilken dose begynner jeg på?

Dette kommer litt an på hvor du er i dag, om du bruker bare syntetisk T4 eller om du kombinerer med syntetisk T3. Det er viktig at man ikke forventer mirakler over natten men at han har litt tålmodighet. Også viktig å ikke begynne for fort med (full dose) NDT, dette kan føre til overdosesymptomer, som man ellers kan unngå ved å ta det sakte men sikkert.

I flere referanser (se første link under) så står det at 100 mcg levaxin tilsvarer ca 100 mg Armour. De fleste ender på mer enn det når de har det bra. Tsh blir null, ft4 midt på ref ca, og Ft3 mot øvre ref når en har det bra.

http://hypotyreos.info/beha.../naturligt-skoeldkoertelhormon

Jeg vil gjerne forsøke NDT, for jeg blir ikke bra med Levaxin, men legen min vil ikke/kan ikke hjelpe?

Mange av oss har endt opp med å søke hjelp hos private klinikker. Disse er som oftest mer behjelpelig med å skrive ut NDT til oss. Det finnes flere og flere fastleger som skriver ut, forhør deg med venner og kjente. Bli medlem på stoffskifte-sider på Facebook (der er det mange som vet råd!) eller ring rundt til leger og be om second opinion. 

Det finnes også enkelte endokrinologer som er velvillige til å gi resept på NDT. Ta kontakt med innehaver av denne web-siden og vi kan kanskje gi litt råd.

Legen min sier han ikke kan skrive ut NDT på resept til meg, hva gjør jeg?

Her finner du en rettledning vedrørende Godkjenningsfritak: https://www.facebook.com/groups/NaturligThyroid/468551846556189/

Her finner du skjema som legen må fylle inn:https://www.facebook.com/notes/for-oss-med-lavt-stoffskifte-som-vil-ha-naturlige-medisiner/s%C3%B8knadsskjema-godkjenningsfritak/468551553222885

Legen kan også nå bruke elektronisk resept når han/hun søker. Litt usikker på hvordan det fungerer der, men mest sannsynlig så har h*n ett avkryssningsvalg når det gjelder medisiner som ligger under registreringsfritak.

Jeg har fjernet kjertelen pga kreft, høyt stoffskifte eller annen årsak, er NDT noe for meg?

Ja! Stoffskifte skjer i hele kroppen via cellene våre. Det er helt klart at NDT er noe for deg. Dine sjangser for god konvertering av T4 til T3 blir mindre nå som kjertelen er borte. Da har du stor sannsynlighet for at du trenger tilskudd av T3 hormonet!

Er det mulig å få NDT på blå resept?

Ja, men det er ikke en enkel sak. Normalt må en spesialist (Endokrinolog, ØNH spesialist eller gynekolog) skrive ut dette. Men vi ser oftere og oftere at fastlegen også får til dette, men da med brev fra spesialist som anbefaler på blå. Man må ha forsøkt Levaxin, og man må ha vist bedring på Erfa eller Armour før man evt kan søke om dette. Siden August 2014 er det ingen som har fått NDT på blå resept, etter at HELFO har strammet inn på regelverket. Både Stoffskifteforbundet og Thyreoidea Norge jobber med å finne ut av dette.

Hvorfor er NDT så bra?? Hvorfor er det verdt å prøve NDT? Hva er den vitenskapelige årsaken til at NDT fungerer bedre enn syntetisk?

(Jeg må si vi stiller gode spørsmål :-)

Det finnes noen enkelte vitenskapelige undersøkelser med NDT vs Syntetisk. Men det er desverre liten gjennomslagskraft, da antall personer i forsøkene enten er for få eller andre årsaker ligger til grunn.

Så vitenskapelig har vi ikke så mange referanser å vise til.

Det som er viktig å vite er det følgende:

- årsaker til Lavt Stoffskifte kan være mange (genetisk, traume, annet). Forløpet til sykdommen kan være forskjellig for oss alle. Men i 85% av tillfellene så er årsakene Autoimmun Sykdom, der kjertelen blir betent og sakte men sikkert viskes ut. I begynnelsen av sykdommen med autoimmun reaksjon, så er det stor mulighet for at en behandling med Syntetisk T4 gir en god følelse og at man føler seg relativt bra eller helt frisk. Underveis som kjertelen blir svakere og svakere, så kan det bli vanskelig for kroppen å konvertere T4 til T3 (det faktiske stoffskifte hormonet) og man får igjen symtomper og man "detter rett i kjelleren". Konvertering er en ting, for cellene å nyttiggjøre hormonene er noe annet. Cellene i kroppen er komplekse, og de trenger stoffskifte hormon (T3 er viktigst!) for å kunne gjøre jobben sin. Sliter man på cellenivå, så hjelper det heller ikke om man har en relativt ok konvertering av T4 til T3 - spesielt om kroppen "kaster bort" T3 eller ikke får til å utnytte T3.

Dette kan være to årsaker til hvorfor man bør vurdere NDT om man ikke føler seg bra på Syntetisk T4 alene.

Hvorfor da ikke legge til Liothyronin? Det er jo tilførsel av T3?

Ja, man kan forsøke Liothyronin, men hvorfor legge til en ekstra tablett som er syntetisk, når du får alt i ett naturlig produkt som har vært i produksjon siden tidlig 1900-tallet?